25 июня, 2024

Кир топтолгон буюмдар кайсылар?

Биз маани бербегенибиз менен кʏнʏмдʏк пайдаланган буюмдар эң эле кирди топтогон жерлер болуп саналат. Сиз кʏн сайын ушул буюмду колдоносуз, бирок дайым тазалап турам дей албайсыз да…

Идиш губкасы

Кɵзɵнɵктʏʏ тʏзʏлʏш, туруктуу нымдуулук жана ар кандай булгоочу заттар менен ʏзгʏлтʏксʏз байланыш бактериялар ʏчʏн идеалдуу кɵбɵйʏʏчʏ жер губка. Айрыкча губканы столдун ʏстʏн аарчып, ашкана раковинасын тазалоо ʏчʏн колдонуп да жиберебиз. Эсиңизде болсун: губка идиштерге гана арналган, колдонгондон кийин аны жууп, кургатуу керек, ал эми жумасына бир жолу  жаңысына алмаштырылышы керек. 

Смартфон

Смартфон кээде баарынан, анын ичинде бардык ашкана идиштеринен да кир болот. Ɵзгɵчɵ кээ бирлердин смартфон менен «туалет сессиясын» сʏйʏʏсʏ жана колду кылдат жууганды жактырбоосун эске алганда. Андыктан гаджетти спирт (же жок дегенде антибактериалдык) майлыктар менен бир нече кʏндɵ бир жолу сʏртʏʏнʏ эрежеге айландыруу керек. Ɵзгɵчɵ арабыздан кете элек коронавирустук пандемия учурунда. Тамак жеп, тамак жасап, табигый муктаждыктарын аткарып жатканда жок дегенде смартфонсуз иштɵɵгɵ аракет кылыңыз.

Ашкана раковинасы

Бул буюм ашканадагы бардык булганууну ɵзʏнɵ алат. Раковинаны гана эмес, дренажды да таза кармоо зарыл: мезгил-мезгили менен тиричилик дезинфекциялоочу каражатты куюп, бир азга калтырып туруу пайдалуу.

Ашкана сʏлгʏлɵрʏ

Активдʏʏ колдонууда алар кургап кетʏʏгɵ ʏлгʏрбɵйт жана дайыма нымдашып турганы бактериялар ʏчʏн идеалдуу чɵйрɵ! Андыктан сʏлгʏлɵрдʏ жумасына 1-2 жолудан кем эмес алмаштырып, ысык сууга (кеминде 60 градус) гана жууп, ысык ʏтʏк менен ʏтʏктɵɵ сунушталат. Ушул себептен эң жакшы ашкана сʏлгʏлɵрʏ кебез же пахтадан жасалган болгону дурус. Тʏксʏз кездемелер жакшы жуулбайт, ал эми синтетика ысык жууп, ʏтʏктɵɵгɵ туруштук бербейт.

Муздаткыч

Муздаткыч камерадагы температура бактериялардын кɵбɵйʏшʏнɵ тоскоол боло тургандай тɵмɵн, бирок аларды ɵлтʏрʏʏгɵ жетишсиз. Кɵптɵгɵн патогендʏʏ микроорганизмдер муздаткычта оңой жашайт. Муздаткычты туура жууш керек. Ал эми таңгаксыз азыктарды муздаткычтын текчелерине койбой, турмуш-тиричиликте желим идиштерди колдонгон жакшы.

Суу чыпкасы

Бул турмуш-тиричилик чыпкалуу кумураларга гана эмес, ошондой эле раковинанын астына коюлган стационардык орнотууларга да тиешелʏʏ. Чоң шаарларда суу тʏтʏктɵрʏнɵ кирген суунун сапаты жакшы кɵзɵмɵлдɵнɵт, бирок чыгууда тʏтʏктɵрдʏн абалы, аны кɵрбɵгɵндɵй жакшыраак болушу мʏмкʏн. Кран суусунан уулануу, албетте, кʏмɵн, бирок чакырылбаган микро-коноктор менен мамиле кылуу да ɵзгɵчɵ жагымдуу эмес. Ошондуктан, чыпкалоочу техникалык тейлɵɵ фильтрдин элементтерин алмаштырууну гана эмес, бардык бɵлʏктɵрʏн дезинфекциялоону камтышы керек. 

Кесʏʏчʏ такталар

Жыгачтан жасалган кесʏʏчʏ тактайлар бул жагынан ɵзгɵчɵ коркунучтуу: материалдын тʏзʏлʏшʏ, аны туура жууп салуу дээрлик мʏмкʏн эмес. Мындан тышкары, дарак, негизинен, суу, ɵзгɵчɵ ысык суу менен байланышты жактырбайт. Коопсуздук ʏчʏн жыгач тактайларды айнек же тегиз бети бар пластмассага алмаштыруу жакшы — аларды дезинфекциялоочу каражаттар менен ɵтɵ ысык сууга жууса болот. Эт, балык, нан жана башкалар ʏчʏн   ɵз-ɵзʏнчɵ кесʏʏчʏ такталар болушу керек.

Ашкана столдору

Тилекке каршы, ашкана ʏйдʏн эң кир жери жана бул рейтингде ашкана идиштери бир нече жолу кездешет. Себеби жɵнɵкɵй: ашканада кɵбʏнчɵ тамак-аш менен бирге ʏйгɵ кирген «келгин» микроорганизмдер менен байланыш болот. Ал эми ʏйʏбʏздʏн жана денебиздин туруктуу микроскопиялык тургундарынын кɵпчʏлʏгʏ менен биз салыштырмалуу дʏйнɵдɵ жашай алсак, анда «келгиндер» ɵзʏн такыр башкача алып жʏрʏшʏ мʏмкʏн. Айрыкча микробиологиялык булгануу жагынан мал азыктары коркунучтуу: эт, балык, чийки жумуртка, стерилденбеген сʏт.

 Ошондуктан, тамак-аш менен байланышта болгон  стол ʏстʏн мʏмкʏн болушунча тез-тез жууп, анан бир жолу колдонулуучу кагаз сʏлгʏ менен сʏртʏп туруу керек. Эң негизгиси: столдун ʏстʏн жана ашкана ʏстɵлʏн эч качан идиш губка менен сʏртпɵңʏз!

Ашкана капотунун чыпкалары

Бул торлорго чогулган май микроорганизмдер ʏчʏн эң ыңгайлуу жер болуп саналат. Канчалык кɵп тамак жасаганыңызга жараша, чыпкаларды жумасына бир жолудан айына бир жолуга чейин тазалоо керек. Бул ʏчʏн алар алынып, ысык суу менен жуулат жана майларды кетирʏʏчʏ тиричилик жуучу каражаттар колдонулат.

Ванна пардасы

Парданы айына бир жолудан кем эмес, ал жасалган материал ʏчʏн уруксат берилген максималдуу температурада жууп туруу сунушталат (маалымат кɵбʏнчɵ этикеткада болот). Жууганда кошумча дезинфекциялоо ʏчʏн бир аз сода же уксус кошуп койсоңуз болот — бул бактериялардын санын гана азайтпастан, акиташ жана дат тактарын кетирʏʏгɵ жардам берет.

Клавиатура

Клавиатурада 500 000ден ашык бактерия бир квадрат сантиметрде жашайт. Себеби, адамдар компьютер же ноутбукка отуруп, колун жууганды ойлобойт. Кɵчɵдɵн алып келген нерселердин баары клавиатурада жыш катмарга жайгашат. Буга чаң менен кʏкʏмдɵрдʏ кошуңуз. Натыйжада оору козгогуч микробдор ʏчʏн идеалдуу жай болуп саналат.

Тиш щеткасы

Тиш щеткасы денеге коркунучтуу болгон 100 миллиондон ашык бактериялардын кɵбɵйʏʏчʏ жери болуп калышы мʏмкʏн. Анткени биз кʏн сайын тиштерибизди тазалап, тамак-аш калдыктарын кетиребиз. Бир аз убакыт ɵткɵндɵн кийин щетка тʏзмɵ-тʏз бактериялар менен каптап калат.

Капчык жана акча

Орто эсеп менен бир банкноттун 1 чарчы сантиметринде 30 миңдей бактерия бар. Банкнот канчалык эски болсо, анда инфекциялар: гельминттер, Кох таякчалары, кургак учуктун жана менингиттин козгогучтары ошончолук кɵп болот. 

Килемдер

Кадимки килемдин чарчы сантиметринде туалеттин ошол эле жерине караганда 4000 эсе кɵп бактерия бар. Килемдин жʏндʏʏ бети ар кандай бактериялардын, чаң кенелеринин жана ɵлгɵн теринин бɵлʏкчɵлɵрʏнʏн топтолушу ʏчʏн эң ылайыктуу жайга айланат.